tirsdag 18. mai 2010

Góðir gestir (kjære gjester)

Hovedpersonen er ei jente som akkurat har kommet hjem til Island fra USA. Der fikk hun seg en kjæreste. Kjæresten hennes er ei jente.
Hovedpersonen drar på familiegjenforeningsfest. Ingen der vet at hun er lesbisk. Hun er usikker på seg selv, og er ikke klar for at de andre skal få vite at hun er lesbisk. Hun er redd og uskikker på hvordan de andre vil reagere om de får vite hemmeligheten hennes. Bestefaren hennes skal holde talen sin, og hovedpersonen tror at han skal røpe hemmeligheten hennes. Men bestefaren har aldri fått vite at hun er lesbisk, og det han gjorde i talen sin, var å si at han har funnet seg en mann. Han er homo. Og da følte hovedpersonen seg letta, for hun så at de andre på festen ikke var fordomsfulle.

tirsdag 4. mai 2010

Mengele Zoo - Sammenrdag

Niño. En liten, tynn gutt fra Sør-America. Han bor sammen med faren sin i en fattig og liten landsby rett ved regnskogen. Den er forholdsvis fredelig. Niño er sunn og sprek og han leker ofte sammen med kameratene sine. Men ellers gjør han det han liker best; å ta turen inn i regnskogen med en håv for å fange sommerfugler. Han er alltid like nysgjerrig på hva han kommer til å fange av sommerfugler. Like nysgjerrig er han på om han kan klare å fange sommerfugler som enda ikke har blitt oppdaget. Når niño fanger en sommerfugl, putter han dem i en boks som inneholder en bomullsdott som er fuktet med etylacetat. Niño har fått vite at stoffet er kjempegiftig, og at det er utrolig lite som skal til før en sommerfugl dør. Niño er en forholdsvis fredelig on normal seksåring.
Hver gang Niño kommer hjem med fangsten, gir ham dem til faren. For han sørger for at sommerfuglen kan bli sendt ut på markedet og selges.

Kokosmannen som selger kokosnøtter irriterer seg over svinet Kaburas komandrende hanldinger. Konflikten ender i en vill slosskamp hvor resultatet blir at Svinet Kabura knuser skallen til kokosmannen så han dør. Dette påvirker stemningen i landsbyen.

En dag blir jungelen og landsbyen fylt med nye og merkelige lyder. Det er lyder fra maskiner og trær som blir hogd. Det viser seg at folket som kom med maskinene har funnet olje i jorda. Det blir diskusjoner mellom landsbybeboerne og inntrengerne om hvem som har retten over jorda.

Det går fire nye år, og folk blir mer og mer lei det komanderende svinet Kabura. Det viser seg at ingen tar fatt i saken. Niño er den som står frem. Det ender med at han dreper svinet Kabura.

Niño har vist en ny side av seg selv ved å drepe svinet Kabura.
Nino ble stolt av å drepe svinet Kabura. Og ingen fikk vite noe. Mer skog blir hogd. Og et oljetårn blir satt opp midt på tomatåkeren.

Nino begynner å kjenne suget etter å drepe inntrengerne. Han tar en tur langt inn i skogen for å fange sommerfugler. Så langt inn hvor han aldri har vært før. Han fanger en utrolig sjelden sommerfugl. Han returnerer til landsbyen og ser at hele stedet er blitt totalt ødelagt. Alt er brent ned til grunne, og alle menneskene og de han var glad i, er døde.
Han rømmer i fortvilelse dypt inn i jungelen. Han går og går. Etter en lang stund, detter han om. Og en ukjent mann finner ham. Han er en magiker. Og han adopterer
Miño. Sammen vandrer de gjennom jungelen. De kommer til en by. De er nå et magikerteam. Og skal gjøre show i byen. Showet ble en suksess. Og de tjener masse penger. Det skal holdes enda et show, og Miño går rundt og samler inn penger. Bakerst sitter det flere armeroser. Miño går bort og ber om dobbel pris fra armerosene. De nekter. Mino kjenner raserien bruse i seg, og stikker den spisse pinnen sin gjennom øyet og hjernen på den ene armerosen slik at han dør. Mino blir tatt til fange og satt i fengsel. Litt senere på kvelden skal Miño bli henrettet. Men så hører han stemmen til Isodoro. Og han lager en stor hvit skikkelse på himmelen. Folk tror det er Jesus. Alle blir livredde. Isodoro tar på seg den rare oljen og tenner på seg selv. Hele han står i full fyr. Og Armerosene rømmer for livet. Miño og Isodoro rømmer inn i jungelen igjen. Og på veien tar Miño med seg et maskingevær, og patroner. De kommer til et annet land der alt av trær har blitt hogd. De ankommer en ny by. Og skal stelle i stand et nytt show. Showene de holder går over all forventing. De rir fra by til by, og gjør stor suksess med showene. Nå hadde de planer om å kjøpe hus ved kysten. De red gjennom ødelagt land mellom byene på vei mot kysten. Plutselig ble de stoppet av noen i en amerikansk bil. Det var en kommaderos og noen gringoser. De hadde hørt om flammeshowet til Isodoro, og vil se det igjen. De heller massevis av bensin på Isodoros nakne kropp. Miño ser hva som vil skje, og tar fram maskingeværet og skyter mot gringosene og kommandérosen. Alle ender opp døde i en damm av blod. Den ene gringosen hadde en sigarett i munnen som antenner bensinen Isodoro er dekket med. Det braser nesten ut i en ekslplosjon, og Isodoro brenner i flere minutter. Død.
Miño klarer å komme seg som blindpassasjer på et tog på vei mot havet. Når han ankommer, finner han seg et vakkert hus rett ved havet. Han kjøper huset, og lever for seg selv. Han kjøper seg kniver og trener mye med dem. Han begynner å bli mer voksen og mer klar for å drepe om det skulle være nødvendig. Mino møter ei jente som heter Maria. Han forelsker seg i henne. De finner på masse sammen, og blir kjærester.



Fortelleren er en autoral forteller. Han er allvitende. Fortelleren oppfører seg som "Gud" i teksten. Han forteller ikke bare alt det som blir gjort, men han forteller også om tankene til Niño. Altså er fortelleren også litt personal. Han hopper litt til og fra.
Forfatteren bruker skildring og referat i teksten. For eksempel når Miño kjøper seg hus, beskriver forfatteren mye hvordan huset ser ut. Han Skildrer. (Spor 10, 03:00 til 05:00) Forfatteren bruker også referat. Han forteller kort om ting som skjer over lang tid. Som når de krysser det store ødelagte landet og han sier: "I dagesvis kunne de ri uten at Miño fikk øye på en ensete sommerfulg, og 2 måneder brukte de på krysse landet". (Spor 8, 19:30 - 19:55)