mandag 28. mars 2011

Diktets aand

Oppgave 1.
At diktet er et metadikt betyr at diktet handler om et dikt.

Oppgave 2.
Første strofe forteller om at diktet kan forklare det som man ikke kan sette ord på, selv i det rikeste språk.

Oppgave 3.
Den frigjorte tanken er at den bodde i sjelen før livet ble til. Dette er heite saker, så heit at malm smelter. Det er så mye liv og så mye tankekraft! Ordene blir ofte gjemt i diktets handling. Me kommer fram i diktets ånd.

oppgave 4.
Det vesentlige ved duft er at det er noe som skal lukte godt, og man ser det ikke.

Oppgave 5.
Ånden i diktet, altså tankene som forfatteren har presset inn i diktet kan gå fra person til person, og på en eller annen måte "gjenfødes"




Sammenlikning mellom "Mig Selv" og "Diktets Aand":

Hvis vi sammenligner Mig Selv med Diktets Aand, ser vi at utgangspunket er helt annerledes. Henrik Wergeland skriver omtrent det som faller han inn. Han er mye mer spontan, og har mindre gjennomtekte strofer enn Johan Sebastian Welhaven har i "Diktets Aand". Diktets Aand har en dyp og meningsfull betydning i hver setnig.

tirsdag 8. mars 2011

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland hadde stor interesse for det nasjonale. Dette kommer til syne i den sentrale rollen han hadde blant patriotene.

Wergeland viste meget engasjement for politikk og andre fuider og prosesser han tok del i. Han interesserte seg også for folkemusikk og folkediktning.

Henrik Wergeland hadde stor betydning for ettertiden grunnet hans sagaoversettelser.

Hans viktigste verker er som følger: Den første diktsamlingen er Digte, Første Ring fra 1829. Denne handler om hans forhold til Hulda Malthe som i diktene blir kalt Stella. Av andre kjente verk må nevnes det enorme verket "Skabelsen, Mennesket og Messias" (1830), Digte, Anden Ring (1834), Jøden (1842) og Jødinden (1844)

Interessante lenker: -http://www.bt.no/meninger/kommentar/landro/article603388.ece

Håvard og Fredrik