onsdag 30. november 2011

Svermere

Det er ventet en ny prest i det lille fiskesamfunnet i Nordnorge. Det går rykter om at han skal være svært rik. Mack har sin egen limfabrikk, hvor mange av bygdas kvinnfolk jobber. Han dominerer bygda med sin handel. Telegrafisten Rolandsen er bygdas midtpunkt blant kvinnene. Han har en tendens til å havne i sengs med mange forskjellige kvinner. Hans store kjærlighet er Elise. Hun faller for hans store sjarm og romanse. Hun skal til å oppsøke han da hun finner han i sengs med en annen kvinne. Rolandsen opddager et nytt, billigere og bedre lim enn det Mack produserer. Han har ikke nok penger til å få det testet, så han må begå litt småbedrageri for å få tak i pengene. I mellomtiden går ting en del dårligere for Rolandsen. Han blir gal og ror ut til skjær for å bo der i noen dager. Kirketjeneren kommer med et telegram fra Tyskland hvor limprøvene ble testet. Han blir tilbudt 1000 riksdaler for rettighetene av limet. Rolandsen blir i full ekstase og velger i stedet å samarbeide med Mack og hans limproduksjon. På en fest faller Elise for Rolandsens romantiske skildringer av Elise. De ror sammen ut i en båt hvor de bestemmer seg for å gifte seg.

Svermere er en typisk Hamsnun-fortelling. I følge skoleforum.com har filmen mange nyromantiske trekk som forteller at dette er en typisk Hamsun fortelling. Det er mange dilemmaer basert på kjærlighet og fattigdom. Dette veldig typisk Hamsun.

onsdag 23. november 2011

Knut Hamsun - forfatterportrett

Knut Hamsun ble født i Lom i Gudbrandsdalen i 1859. Da han fylte 9 år, flyttet Knut til onkelen sin og bodde der da han var en vanskelig tid for familien.

Senere bodde knut i Vaterland som ligger i Kristiania. Vaterland var en fattig bydel. Her opplevde han en vond tid, og det var denne opplevelsen som førte til at han skrev romanen ”Sult”(som kom ut 10 år senere), og det ble hans litterære gjennombrudd.
Han flyttet senere til Hamarøy, og deretter til Nørholm hvor han kjøpte seg en gård. Her levde han resten av hans liv(huset er i dag et museum).
Han fikk nobelprisen i litteratur i 1920.
Knut Hamsun støttet nazistene, og ble derfor tiltalt for landssvik, men ble frikjent pågrunn av sin høye alder.
Hans mest kjente litteraturverker er: ”Sult”-1890, ”Mysterier”-1892, ”Pan”-1894, en roman om naturmenneske løytnant Glahn. Han hører ikke til en borgerlig verden, natur- og kjærelighetsmystikk., ”Victoria”-1898, erotikk og klasseforskjell, ”Markens Grøde”- som han kom ut med i 1917 og dette var romanen han fikk nobelpris for, hans mest kjente verk. Knut Hamsun skrev ikke bare romaner, men skrev også dikt, noveller og skuespill.
Knut Hamsun døde 1952, 93 år gammel.