onsdag 7. desember 2011

Oppgaver

1. i Norge skjer en ny revolusjon; fossefall blir bygd ut til kraftverk, og bergensbanen ble bygget ut og åpnet i 1909. Kraftledninger ble trukket. Unionen med sverige gikk i oppløsning i 1905. Kvinner får endelig stemmeretten sin i 1913, og året etter ble det meldt om at første verdenskrig var i gang. Da krigen tok slutt, forandret dette verdensøkonomien voldsomt mye. Mellomkrigstiden var preget av streiker før den andre verdenskrigen brøt ut.
2.
a) De to litterære hovedtendensene vi finner i perioden 1900 - 1945 er tradisjonalisme og modernisme.
b) Tradisjonalismen er fortsettelsen etter 1800-tallet. En episk realisme og sentrallyrikk i bundet form og realistisk teater.
Modernismen hadde en sterk mistillit i det moderne samfunet. Hadde vanskeligheter med å tro på fremmedhet, framskrittet og rotløshet.
3. Ekspresjonismen er den ismen som fremstiller en ytre virkelighet som er omformet og forvregnt. Ofte med sterke farger i kunsten. I litteraturen lar forfatterne seg dirigere av sine egne subjektive opplevelser og uttrykksmåter.
4. a) surrealistene er inspirert av Marx og Freuds lære om menneskenes muligheter til å frigjøre. De hevdet at kunstnerne måtte finne ideene sine i underbevisstheten og i drømmene. Nesten en flom av assosiasjoner uten noen bevisst kontroll. På denne måten blir det mulig å frigjøre krefter som er hemmet av samfunnet. Salvador Dalí og Andre Breton er to surrealister.
Modernisme er å få alle mennesker og land til å utvikle seg på mange forskjellige områder. Alt skal bli mer praktisk og tøffere. Nye moter, nye ting og tang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar